Yoga 


Het doen van yoga houdingen is het meest bekend; toch zijn yoga oefeningen of -houdingen slechts één onderdeel van yoga. Spanning en ontspanning leren voelen, lichamelijke reacties op emoties, acceptatie, bewust worden: het is zoals het is, yoga in het dagelijk leven. In de lessen is er, naast het beoefenen van yogahoudingen ook aandacht voor adem en meditatie, de anatomie van het lichaam en de filosofie van yoga.

Regelmatig bewegen op een gezonde en veilige manier is goed voor lichaam en geest. Vaak bemerk je bij het ouder worden dat er meer beperkingen zijn door b.v. stijve en pijnlijke gewrichten of blessures. Het lichaam verandert, wordt minder snel en is minder in balans. Wordt je lichaam je vriend of vijand.

Yoga en meditatie invoegen in het dagelijks leven verbetert je algemeen fysiek en geestelijk welbevinden. Lichamelijk betekent dit b.v. meer soepelheid in spieren en gewrichten. Maar ook verlaging van de bloeddruk, vermindering van hart en vaatziekten, verminderde depressie en angstgevoelens (wetenschappelijke onderzoeken hebben dit bewezen). Geestelijk geeft het rust en acceptatie. Het lichaamsbewustzijn wordt vergroot.

De lessen beginnen met een meditatie en eindigen met een meditatie: stil zitten, stil liggen, stil zijn: 10 minuten helemaal niets hoeven doen hoe vaak komt dat voor?

Alle houdingen worden langzaam opgebouwd, uitgaande van jouw mogelijkheden. Niets hoeft, er is geen prestatie, er is niemand de beste.

Yoga 55+

De yogalessen voor ouderen kenmerken zich door eenvoudige oefeningen die niet te lang en te zwaar zijn, in een rustig tempo. Daarbij steeds aangepast aan de persoonlijke mogelijkheden. Prestatie en moeten, doen in de lessen niet mee. Aaandacht is er voor het losmaken van schouder- nekspieren, rek- en strek oefeningen, adem- en concentratieoefeningen. Iedere les leggen we het accent op een bepaald lichaamsdeel, bv. de benen, schouders, onderrug.

Veel aandacht is er voor ademhaling. Met het ouder worden hebben veel mensen de neiging de schouders wat naar voren te laten zakken, waardoor de borstruimte minder wordt. Door bewustwording van de lichaamshouding en de ademruimtes verbeter je om te beginnen al de adembeweging.